Tänään Mikkelin hiippakunnassa on äänestetty tulevaa piispaa. Tuskinpa vaalit tähän jäävät. Epäilen, että kukaan ehdokkaista ei tule saamaan vaadittua yli 50 % äänistä, joten toiselle kierrokselle varmasti mennään. (Tässä kirjoittaessani olivat vaalitulokset näköjään jo tulleet ja oikeassa olin) Piispanvaalikäytäntöä tuntemattomille tiedoksi, että piispanvalissahan saavat äänestää äänioikeutetut papit ja heitä vastaava määrä maallikoita.

Viime viikot olen katsellut ja lukenut netistä ehdokkaiden kotisivuja ja koittanut tutustua ehdokkaisiin ja heidän ajatusmaailmaansa. Ehdokkaista löytyy liberaalimpaa ja konservatiivisempaa kantaa. Olen miettinyt omaa valintaani ihan viimeiseen saakka. Vielä äänestysnumeroa kirjoittaessani pohdiskelin, laitanko nyt tämän numeron vai jonkun muun.

Eniten hämmennystä päätöksen teossa aiheutti ehkä muiden mielipiteet. Tavallisissa poliittisissa vaaleissa en antaisi muiden kantojen vaikuttaa omaan valintaani. Piispanvaalissa äänioikeutettuja on kuitenkin suhteellisen vähän, ja siksi päättäjillä on suurempi valta valinnassa. Samasta syystä en ymmärrä näissä vaaleissa äänestämättä jättämistä ilman painavaa syytä. Papit ja etukäteen valitut maallikot ikään kuin valtuutetaan tekemään päätös kaikkien hiippakunnassa olevien seurakuntalaisten puolesta. Täytyisikö minun siis pappina ottaa selvää seurakuntalaisten kannasta? Tulisiko minun kuunnella työtovereideni mielipiteitä? Siis esimerkiksi diakonien ja nuorisotyönohjaajien, jotka eivät äänestämään pääse, mutta joiden työhön valinta myös vaikuttaa.

Täytyy myöntää, että jossain määrin varmaan muiden mielipiteet vaikuttivat, tosin omapäisyyttäkin valinnassa oli mukana. Työtovereista suuri osa on ilmaissut selkeän kantansa omasta suosikistaan, mutta valinta oli tehtävä kuitenkin itse. Toivon, että äänestin oikein, ja että seuraavalla kierroksella saadaan hiippakunnallemme hyvä kaitsija.

Tällä kierroksella epävirallisen äänten laskennan jälkeen äänet jakaantuivat seuraavasti:

2. Seppo Häkkinen 32,2 % = 198 ääntä
3. Hannu Niskanen 32,4 % = 199 ääntä
4. Miikka Ruokanen 20,0 % = 123 ääntä
5. Irja Askola 15,5 % = 95 ääntä

Siispä Häkkinen ja Niskanen menevät seuraavalle kierrokselle, ja mikäli tämän kierroksen tulokset mitään kertovat, niin tiukkaa tulee olemaan seuraavalla kierroksella. Äänestystuloksista huomaa, että konservatiivista piispaa hiippakuntamme edelleen kaipaa.