Minulla on täällä kuvassa kaksi vuorta. Toinen vähän isompi ja toinen pienempi. Nämä vuoret ovat korkeita ja niille joutuu kulkemaan pitkän matkan. Tämä ensimmäinen vuori on sellainen, jossa Jumala puhui opetuslapsille ja sanoi Jeesuksen olevan Hänen poikansa. Opetuslapsilla oli vuorella hyvä olla, ja he olisivat halunneet jäädä sinne. Mutta niin kuin jokainen tietää, joulu tai synttärit ei voi olla joka päivä, paraskin loma loppuu joskus ja kivoimmat leikit on lopetettava ruokailun ajaksi tai viimeistään illalla nukkumaan käyntiä varten. Niin Jeesus ja opetuslapsetkin joutuivat laskeutumaan vuorelta. Vuorelta kuljettiin pitkä matka. Jeesus ja opetuslapset kulkivat kaukana näistä vuorista ja Jeesus opetti, paransi sairaita ja teki ihmetekoja. Tälle matkalle mahtuvat monet Raamatun kertomukset, kuinka moni muistaa jonkun?

Jeesus ruokkii tuhansia ihmisiä vain viidellä leivällä ja kahdella kalalla, kävelee vetten päällä ja parantaa pahasti sairaita ihmisiä. Jeesus tekee siis asioita, joita tavallinen ihminen ei voi tehdä. Siitä tietää, että Jeesus on Jumalan poika.
Siksi onkin tärkeää kuunnella mitä tämän tien lopulla tapahtuu. Tämän päivän evankeliumissa, jonka luin äsken, aloitettiin matka kohti tätä toista vuorta. Täällä toisella vuorella on risti, mitähän se mahtaa tarkoittaa? Tämä toinen vuori on Golgata, se paikka, minne Jeesus ristiinnaulittiin. Jumala rakastaa minua ja sinua niin paljon, että antoi Jeesuksen kuolla, jotta me saisimme pahat tekomme anteeksi. Jeesus kuoli siksi, että me pääsisimme kerran taivaaseen Jumalan luokse. Tämä on hiukan vaikea asia ymmärtää. Kuitenkin se on tärkeää, että Jumala on rakastanut meistä jokaista paljon enemmän, kuin yksikään äiti tai isä tai mummi tai kummi voi sinua rakastaa, ja se on tosi paljon! Jokainen meistä on kaunis ja arvokas Jumalan silmissä. Hän rakastaa meitä, vaikka olisimme tuhmiakin. Ja vain siksi, että tämän ristin takia, me saadaan pahat tekomme anteeksi, kun vaan pyydetään niitä anteeksi Jumalalta.

Tämä toinen vuori on yksi tärkeimmistä paikoista pääsiäisen tapahtumissa. Jeesus kuoli, mutta nousi kuolleista ja pääsi taivaaseen. Siksi mekin saamme uskoa, että mekin ja meidän läheisemme pääsemme sinne sen jälkeen kun kuolemme. Mutta miksi minä nyt puhun pääsiäisestä, kun on vasta laskiainen?

Nämä kaksi pyhää liittyvät toisiinsa hyvin läheisesti. Laskiainen on saanut nimensä laskeutumisesta, niin kuin lapset kirkon alussa lauloivat. Laskiaisena laskeudutaan paaston aikaan. Laskiaissunnuntaina ja laskiaistiistaina lasketaan mäkeä ja syödään herkkupullia, tänä vuonna laskiainen sattuu vielä sopivasti hiihtolomalle. Mutta pullilla ja mäenlaskullakin on tarkoituksensa. Ennen paastoa saa juhlia ja herkutella Paasto ei kuitenkaan tarkoita syömättä olemista. Se on odottamista ja hiljentymistä. Paaston tarkoitus on luopua jostakin siksi, että näkisimme paremmin, kuinka Jumala haluaisi meidän toimivan elämässämme Se siis tarkoittaa Jumalan kuuntelemista ja lähimmäisen auttamista. Jos vaikkapa katsot televisiota paljon tai pelaat tietokonetta päivät pitkät etkä leiki kavereiden kanssa, saattaa sinulta jäädä huomaamatta, jos kaverilla on paha mieli jostakin.
Se on paaston ajan tarkoitus, että hiljentyisimme miettimään pääsiäisen tarkoitusta ja sitä mitä voisimme tehdä, että muilla ihmisillä lähellä ja kaukana olisi parempi elää.

Olet ehkä nähnyt yhteisvastuu kerääjiä kaupoissa. Siinä on yksi helppo mahdollisuus auttaa niitä, jotka ovat avun tarpeessa. Muitakin tapoja auttaa on monia. Voi aloittaa vaikka kotoa miettimällä mikä tekisi äidin tai isän tai jonkun muun perheenjäsenen iloiseksi. Sillä se kun toimimme toisen ihmisen parhaaksi, se on Jumalan tahtoa meidän elämässämme. Hän haluaa että voisimme elää sovussa ja onnellisina toistemme kanssa.

Mietipä siis, mikä voisi olla sinun tapasi paastota, mistä voisit luopua, jotta jaksaisit hiljentyä ja ajatella muita paremmin?