Joh. 10: 11-16

Jeesus sanoo:
    "Minä olen hyvä paimen, oikea paimen, joka panee henkensä alttiiksi lampaiden puolesta. Palkkarenki ei ole oikea paimen eivätkä lampaat hänen omiaan, ja niinpä hän nähdessään suden tulevan jättää lauman ja pakenee. Susi saa lampaat saaliikseen ja hajottaa lauman, koska palkkapaimen ei välitä lampaista.
    Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut, niin kuin Isä tuntee minut ja minä Isän. Minä panen henkeni alttiiksi lampaiden puolesta. Minulla on myös muita lampaita, sellaisia, jotka eivät ole tästä tarhasta, ja niitäkin minun tulee paimentaa. Ne kuulevat minun ääneni, ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen."


Kerron teille tarinan kahdesta noin viisitoista vuotiaasta partiolaisesta. Oli kesä ja kaksi poikaa miettivät mitä tekisivät. Pojat olivat tunteneet toisensa vuosikausia partiossa ja heitä harmitti, kun kukaan ei ollut järjestänyt retkeä kesälle. Nyt oli päästävä retkelle. Niinpä pojat päättivät lähteä seuraavana viikonloppuna kahdestaan pyöräretkelle. Lauantaiaamuna pakattaisiin retkivarusteet pyöriin, ajettaisiin kämpälle ja tultaisiin sunnuntaina kotiin. Reissusta oltiin innoissaan ja yksityiskohtia suunniteltiin päivittäin, kun tavattiin.
Viimein koitti lauantai, toinen pojista oli pakannut pyöränsä lähtökuntoon, koska hänellä ei ollut pyörälaukkuja, nyssäköitä riippui joka puolella pyörää ja reppu tuli selkään. Aurinko paistoi lämpimästi ja poika polkaisi kaverinsa luo, kuten oli sovittu. Jo pihaan tullessaan poika huomasi, ettei kaikki ollut kohdallaan. Kaverin pyörä lojui pihanurmella, kuten edellisenäkin päivänä, eikä retkitavaroita näkynyt. Kuitenkin retkestä innoissaan oleva poika lähti etsimään kaveriaan, ja ajatteli, että äkkiäkös tavarat yhdessä pakataan.
Hän laittoi pyöränsä nojaamaan talon seinää vasten, koska pyörän jalka ei kannattanut epätasaista painoa. Hän käveli ovelle, soitti ovikelloa ja odotti. Viimein partiokaveri tuli avaamaan oven unisena. "No, joko mennään" kysyi poika kaveriltaan innoissaan. "En mä taida jaksaa lähteä. Pitää maalata pöytäkin" Niinpä tietenkin ajatteli poika ja polkaisi vihaisena kotia kohti.

Monta kertaa kuulee näitä selityksiä. En minä voi kun on koeviikko tai pitää lähteä mökille tai on kaverin synttärit. Näistä jokainen on syy, jonka voi tietää etukäteen. Partioliike toimii vapaaehtoisuuden kautta. Johtajat tekevät korvaamattoman arvokasta työtä suunnitellessaan retkiä ja leirejä, kyllä sitten harmittaa, jos ei lapsia tule tapahtumaan. Tai samaa tapahtuu myös johtajien keskuudessa, johonkin lupaudutaan, muttei tehdäkään lupaamaansa. Joskus tulee toki esteitä leirille lähtöön, jotka tulevat yllättäen ja ovat ihan ymmärrettäviä.

Partiossa meitä opetetetaan sitoutumaan, nykyajan maailmassa sitoutuminen kuulostaa pelottavalta, eivätkä aikuisetkaan tunnu uskaltavan lupautua mihinkään pestiin, joka kestää pidempään kuin vuoden. Ei uskalleta luvata, jos vaikka eteen tuleekin jotakin hauskempaa. Partiossa opetellaan tekemään se mitä luvataan ja jo nuorena luvataan partiolupauksessa ja ihanteissa noudattaa isoja asioita. Mitäpä siitä olisi tullut, jos Pyhä Yrjänäkin olisi jättänyt neidon pelastamatta, koska ei huvittanut ;)

Silloin kun jokainen lupaa hoitaa ja tekee lupaamansa oman pienen osansa partiossa, saadaan asiat toimimaan.

Tuossa Raamatun tekstissä, joka luettiin puhuttiin paimenesta. Jeesus puhuu itsestään hyvänä paimenena, joka panee henkensä alttiiksi lampaidensa puolesta. Hänellä ei ollut selityksiä. Hän pitää meistä huolen ja näkee meidän sisimpäämme. Me ihmiset olemme itsekkäitä ja kohtelemme toisiamme huonosti ja jätämme tekemättä tehtävämme, mutta Hän kulkee meidän kanssamme silloinkin, kun lähdemme väärille poluille. Jeesus kutsuu meitä silloinkin kun eksymme ja Hänen luokseen saamme palata, vaikka olisimme joutuneet millaisille harhateille. Hän on hyvä paimen, joka välittää jokaisesta meistä. Kun yksi eksyy, Hän lähtee etsimään eksynyttä. Sillä niin tärkeitä meistä jokainen on Jumalalle, että Hän antoi ainoan poikansa kuolla, jottei yksikään, joka Häneen uskoo, joutuisi kadotukseen vaan saisi iankaikkisen elämän.